News

Last test Kamiel in Hilversum

April 2nd 2006 - A week before the Rotterdam Marathon Kamiel did a final test in the Nike Hilversum City Run. After two weeks of training in Valencia, Spain, the plan was to run a 10 K at marathon pace. The course wasn't very fast (not flat and a lot of turns) and the pace wasn't either. In the 4th kilometer the Kenians picked up the pace while Kamiel maintained his marathon pace. This resulted in a time of 30.34 and a 7th place.

Race info

Date2-apr-2006
EventNike Hilversum City Run
CityHilversum (NED)
Distance10 km
Result30.34 (7th)
Complete result
 1 Sammy Chumba        Kenia         29:19 
 2 David Kipngetich      Kenia         29:20 
 3 Moktar Benhari       Frankrijk       29:22 
 4 Stapha Sego Kipkorir    Kenia         29:25 
 5 Bennacer Mustafa      Algerije       29:57 
 6 Fakhredim Abdelatine    Frankrijk       30:33 
 7 Kamiel Maase        Nederland       30:34 
 8 Francua Woldemariam    Zuidwal        30:59 
 9 Timothy Karanu       PSV          31:00 
10 Mohammed Labquira     Nederland       31:00 
11 Pieter van der Luijt    Leiden Atletiek    31:08 

Heel blijven voor Maase voornaamste opgave

HILVERSUM - Kamiel Maase zou zich best willen meten met de schriele Kenianen. Hij zou geen slecht figuur slaan, meent hij, want hij is fit. Maar hij laat zich niet uitdagen. Hij gaat slechts van start in de Hilversum City Run om de ‘benen een beetje te prikkelen’.

De marathon van Rotterdam, zondag aanstaande, is het evenement waarop hij zijn zinnen heeft gezet. Daar wil de 35-jarige Nederlandse recordhouder de strijd aangaan met de Kenianen of, als dat onmogelijk blijkt, streven naar een snelle eindtijd. Vier maanden heeft hij ernaar toegeleefd.

De 10 kilometer van Hilversum, die zijn sponsor Nike jaarlijks organiseert, staat voor hem volledig in het teken van Rotterdam. Al voordat het startschot klinkt, laat hij de omroeper weten dat hij het tempo van de marathon zal aanhouden. Hij hoopt uit te komen op 30 minuut 30. ‘Dit is voor mij een vingeroefening. Of beter gezegd: een beenoefening.’

Maase houdt woord. Door zijn eigen horloge nauwlettend in de gaten te houden slaagt hij erin ongeveer 3 minuten en 3 seconden per kilometer te lopen, wat hem de zevende plaats en een eindtijd oplevert van 30.34: 1.15 minuut langzamer dan de Keniaanse winnaar Sammy Chumba. ‘Dat was nog lastig genoeg. Het bord met de kilometertijden klopte niet. Het luistert nauw. Een seconde per kilometer verschil gaat in de marathon al richting een minuut.’

Zijn laatste test stemt Maase tevreden, vooral omdat hij hem ongeschonden heeft doorstaan. Vorig jaar, tijdens zijn voorbereiding op de WK atletiek, scheurde hij in een testwedstrijd een hamstring. Die blessure kostte hem niet alleen de WK, maar ontnam hem ook de mogelijkheid afgelopen herfst mee te doen aan de marathon van New York.

Rotterdam wordt de eerste marathon sinds een jaar voor de beroepsatleet, die eerder dit jaar al liet blijken in vorm te zijn. Hij werd voor de achtste keer nationaal kampioen veldlopen, hij won de halve marathon van Egmond en hij verzekerde zich bij de 20 van Alphen van deelname aan de marathon bij de EK atletiek, deze zomer in Göteborg.

‘Heel blijven is eigenlijk het moeilijkst. Trainen doet je als atleet graag. Het is je passie, je hobby en je beroep. Maar heel blijven is vaak een opgave. Vanochtend dacht ik ook: voel ik nou die hamstring of niet? Het probleem is, je voelt bijna elke dag wel iets. Vorig jaar, een paar weken voor de WK, dacht ik ook: ach, een beetje een stijve hamstring. Niet zeuren joh, gewoon lopen. Toen scheurde ik hem. Weg WK atletiek, drie tot vier maanden aan training in de prullenbak. Als je zoiets overkomt, blijf je er toch steeds een beetje bang voor.’

De vrees voor blessures deed hem afgelopen maand uitwijken naar Spanje, want de aanhoudende Nederlandse kou had zijn weerslag op zijn spieren. Hij begon last te krijgen van de pezen rondom zijn enkels en een van zijn kuiten speelde op.

‘In de aanloop naar een marathon train je toch al veel op asfalt, wat niet bevorderlijk is voor je spieren. Maar als ik dan voor de afwisseling eens het bos indook, waren de paden keihard van de vorst. In Spanje trokken de peesklachten snel weg. Ook de kuit voelde ik na vijf of zes dagen niet meer. Het was er lekker warm. Je kon gewoon lopen in je korte broek.’

De komende dagen kan er weinig fout gaan, weet Maase, zolang hij ‘uit de buurt blijft van verkouden kinderen en geen mosselen of andere schelpdieren eet’. De trainingsweken waarin hij 150 tot 200 kilometer aflegde zijn achter de rug. Hij zal nog slechts wat lichte oefeningen doen, zoals op de baan maximaal een kilometer afwerken in marathontempo om het gevoel voor ritme vast te houden. En hij zal in overleg met zijn trainer een strategie voor de marathon uitstippelen.

Omdat hij zich al verzekerd weet van deelname aan de EK atletiek kan hij vrijuit lopen, wat een zeldzame ervaring voor hem is. Over zijn streeftijd laat hij zich op uitdrukkelijk verzoek van de Rotterdamse organisatie niet uit – dinsdag worden zijn ambities tijdens een persconferentie officieel bekendgemaakt.

Maar gezien zijn vorm van de afgelopen maanden en de aanpassingen die het Rotterdamse parcours sneller hebben gemaakt, is het, mits het weer meewerkt, waarschijnlijk dat hij streeft naar een verbetering van zijn nationale record uit oktober 2003: 2.08.31. Maase liep sindsdien slechts één marathon.

Zijn manager Jos Hermens voorspelde nadat hij het 23 jaar oude Nederlandse record had overgenomen van Gerard Nijboer, dat hij eens 2.06 zou kunnen lopen. Maar Maase is door zijn ervaringen van de afgelopen jaren voorzichtig geworden. De afloop van een marathon laat zich slecht voorspellen, meent hij. ‘Laten we hopen op mooi weer. Een tijd onder de 2.08 is al heel wat.’

Source: Volkskrant, Mark van Driel

Reactions

Richard
April 3rd 2006

Kamiel, Lekker uit rusten deze week!!!! en zondag KNALLEN!!!.net als met je nederlands record mee gaan met de kopgroep en als de wedstrijd uit elkaar knalt je eigen tempo lopen en dan ga je ,dat weet ik zeker voor de ere plaatsen. Korir is op papier een kans hebber maar heeft na Berlijn eigenlijk niets meer gepresteerd.Let wel op Jackson koech een maatje van Felix Limo, hij loopt echt hard en is de grote favoriet.Een tweede of derde plaats(of als het meezit een eerste) zit er zeker in en als het lukt sta ik te kijken. PIJN IS TIJDELIJK, OPGEVEN VOOR ALTIJD. Groeten Richard

sander eijpe
April 7th 2006

je gaat er voor in rotterdam nummer 1

Sander Eijpe
October 29th 2007

Beste kamiel Marathon van New york moet je doen in 2008

Your reaction

Name
E-mail
Message
Please enter the anti-spam code: 1a74c
Code

News Archive


January 12th 2009Looking back on a running career
January 4th 2009Kamiel neemt afscheid in Egmond
November 9th 2008Kamiel awarded 'De Loper'
November 4th 2008Dutch athletics site published 'the week of Kamiel'
August 24th 2008Kamiel in hot Beijing marathon
August 11th 2008Acclimatizing in Fukuoka
August 6th 2008Kamiel in radio show Langs de Lijn
July 16th 2008Final preparations for Beijing marathon
June 26th 2008Preparing for Beijing conditions
June 22nd 2008Kamiel qualifies for Beijing
June 10th 2008Getting ready for qualification
May 9th 2008Battling the injuries
February 11th 2008Bursitis
February 9th 2008Kamiel decides not to start in Schoorl
January 20th 2008Low-key comeback in Mastboscross Breda
November 7th 2007Kamiel elected European athlete of the month
October 21st 2007Kamiel breaks own marathon record in Amsterdam!
October 7th 2007Successful test in Breda
October 1st 2007Request to Chinese government to help the people of Birma
September 23rd 2007Another good ten mile race