News

2.08.31

October 19th 2003 - Gerard Nijboer's national record stood for 23 years, but today Kamiel Maase managed to break it. Kamiel finished 6th in the Amsterdam marathon with a time of 2.08.31, 30 seconds faster than Nijboer in 1980. The circumstances were almost perfect. After 30 kms, when Salim Kipsang and Felix Limo took up the pace, Kamiel dropped off the first group. He managed to stay on 2.08 schedule. Kipsang won the marathon in a new course record of 2.06.39, Limo ran 2.06.42 in his first marathon. The crowd in the Olympic Stadium was thrilled by the close finish and the fast times. Then they went crazy again as Kamiel entered the stadium and everyone realized that the 'ageold' record would finally be broken. Gerard Nijboer was among the first to congratulate Maase with this result. Then the speaker asked for a first reaction: "Tomorrow holiday" were Kamiel's first words...

 Interview on Dutch radio (mp3, 1.2Mb)

Race info

Date19-oct-2003
EventAmsterdam Marathon
CityAmsterdam (NED)
Distancemarathon
Result2.08.31 (6th)
Complete result
 1 William Kipsang     KEN 2:06:39 
 2 Felix Limo        KEN 2:06:42 
 3 Benjamin Kimutai Kosgei KEN 2:07:39 
 4 William Kiplagat     KEN 2:07:51 
 5 Robert Cheruiyot     KEN 2:08:13 
 6 Kamiel Maase       NED 2:08:31 
 7 Tadesse Hailemariam   ETH 2:09:34 
 8 Thomas Chemitei     KEN 2:10:26 
 9 Robert Cheboror     KEN 2:11:06 
10 Ismail Sghyr       FRA 2:11:27 

Kenya’s Kipsang wins Amsterdam Marathon

Trams and trains literally stopped on their tracks as 24-year-old William Kipsang, running only his third marathon, kept the Kenyan flag flying high in the Dutch road racing circuit with a course record 2:06:39 victory at the Amsterdam Marathon yesterday.

Willy Cheruiyot last Sunday led a Kenyan sweep of the Eindhoven Marathon while William Kiplagat won the Rotterdam Marathon last April. Caroline Kwambai made a successful full marathon debut with a second place in 2:28:47 behind the Portuguese winner Elena Sampiao, who timed 2:28:06. Margaret Atodonyang was third in 2:29:20.

Kipsang, whose best marathon performance was 12th in Paris last April ((2:12:34), led five Kenyans home with homeboy Kamiel Maase settling for sixth position in 2:08:31, which is a Dutch national record.

In second place was debutant Felix Limo in 2:06:42 while last year’s winner Benjamin Kimutai Kosgei came third in 2:07:39.

William Kiplagat, who was gunning for a Dutch double after his Rotterdam victory last April, was fourth in 2:07:51 as Robert Cheruiyot took fifth place in 2:08:13. Thomas Chemitei, Robert Cheboror and Moses Tanui were eighth, ninth and 11th in 2:10:26, 2:2:11:06 and 2:12:24 respectively.

"I am in fine shape. Nothing really to worry and I am looking forward for better results," Kipsang, whose manager Jos Hermes was the consultant for the marathon’s organisers, said.

Kipsang stayed with the leading group up to 35 kilometres when he broke away with Limo in hot pursuit and Kimutai trailing. The lead group included pacers Jason Mbote, Cheboror, Peter Kiprotich and Dutch Marco Gielen. Others in the group were the Kenyans and Ethiopia’s Tadesse Hailemariam and Gadisa Abeba.

Source: East African Standard

Maase geeft 'Amsterdam' glans met record

AMSTERDAM, 20 OKT. De marathon van Amsterdam kende gisteren zo'n dag waarop alles meezat. Onder ideale weersomstandigheden verbeterde Kamiel Maase het 23 jaar oude Nederlands record van Gerard Nijboer van 2.09,01 in 2.08,31 en liep winnaar William Kipsang uit Kenia een tijd (2.06,39) van internationale allure. De Afrikaan verbeterde bovendien het parkoersrecord van 2.06,47, dat sinds 1999 op naam stond van de Keniaan Fred Kiprop.

Opluchting bij de organisatoren, die hun vernieuwde, ambitieuze aanpak met twee toptijden beloond zagen en het evenement daarmee uit de versukkeling trokken. Maase speelde een hoofdrol in de upgrading van de marathon in de hoofdstad. Een kwestie van parallel lopende belangen: een verbetering van het nationale record voegt een nieuwe dimensie toe aan de carrière van Nederlands beste langeafstandsloper en het geeft 'Amsterdam' weer aanzien als marathonstad.

Dat scenario was enige tijd geleden bedacht bij Global Sport Communication, het voor het deelnemersveld verantwoordelijke bedrijf van atletenmanager Jos Hermens. Er was aanvankelijk één probleem: Maase wilde niet meewerken. De atleet zag niets in een najaarsmarathon. Te zwaar na een lang en slopend seizoen en het paste niet in zijn planning; Maase zit momenteel midden in een verhuizing van Wageningen naar Zeist. Daarnaast was hij mentaal nog niet hersteld van de marathon van Rotterdam, waar hij zich met een tijd van 2.10,28 weliswaar plaatste voor de Olympische Spelen van volgend jaar in Athene, maar ook met een dermate grote inzinking werd geconfronteerd dat hij zich serieus afvroeg of hij fysiek ooit in staat zou zijn tot het lopen van een toptijd op de klassieke afstand over 42,195 kilometer. Ondanks zijn bezwaren zwichtte Maase na enige bedenktijd voor het idee van Hermens. Omdat hij de garantie kreeg dat de wedstrijd op hem zou worden afgestemd en omdat de afloop van de Rotterdam Marathon hem nog steeds dwarszat. Bovendien was uit onderzoek van sportarts Peter Vergouwen en bewegingswetenschapper Gerard Rietjens komen vast te staan dat zijn inzinking in Rotterdam geen lichamelijke oorzaken kende, maar een gevolg was van simpelweg te weinig drinken. En Maase zag in Amsterdam de gelegenheid om aan de weet te komen of de theorie van de wetenschappers klopt. Dat hij daarnaast 30.000 euro aan startgeld incasseerde en bovenop het prijzengeld een bonus van 30.000 euro kon verdienen bij verbetering van het Nederlands record, was iets meer dan een aangename bijkomstigheid.

Alsof de voorzienigheid bezit had genomen van Maase liep de atleet volgens schema naar een nieuw Nederlands record. En alles klopte: het weer, het werk van de hazen, de tussentijden, het lang bijeenblijven van de kopgroep en uiteindelijk de stemming waarin Maase verkeerde. Ondanks pijn in zijn bovenbenen en de verzuring in de laatste kilometers kon Maase het tempo hoog genoeg houden om het record van Nijboer te verbeteren. ,,Ik ben blij met het record, maar nog blijer dat het voorbij is'', omschreef Maase onmiddellijk na de race zijn gemoedstoestand.

De merkwaardige situatie doet zich voor dat de Nederlands recordhouder en de enige marathonloper met een olympisch startbewijs niet eens weet of hij zich op de marathon moet toeleggen. Zijn hart ligt bij de baan, maar hij heeft na vier marathons blijk gegeven van bovenmodale aanleg voor die discipline. Hij wilde zich gisteren nog niet wagen aan bespiegelingen over zijn sportieve toekomst, maar als het aan zijn manager Hermens ligt, kiest Maase voor de marathon. Volgens de oud-langeafstandsloper kan Maase nog progressie boeken, omdat hij op een leeftijd (vandaag 32 jaar) is gekomen dat de intensieve duurtrainingen zich gaan uitbetalen in een internationale toptijd. Bovendien heeft Maase bij EK's, WK's en Olympische Spelen op de marathon meer kans op een podiumplaats dan op de 5.000 of 10.000 meter; daar zal hij het altijd moeten afleggen tegen de Kenianen en Ethiopiërs. Een marathon is nu eenmaal minder voorspelbaar dan een baanwedstrijd. Vooralsnog twijfelt Maase, die bij de Spelen in Athene vrijwel zeker voor de baan zal kiezen. Vooralsnog kwalificeert hij een marathon in de augustushitte van Griekenland als moorddadig.

Maar Hermens deelt de scepsis van Maase voor de toekomst pertinent niet. De manager: ,,Maase is pas laat met atletiek begonnen, zodat hij zijn maximum nog niet heeft bereikt. Dat heeft op de marathon tijd nodig. Zie hoe makkelijk hij vandaag liep. Ik acht hem beslist in staat om in de 2.06 te lopen. Hij kan daarvoor ook de snelheid ontwikkelen. Vandaag ging hij weg op 1.04,00 als tussentijd halverwege, maar waarom zou hij niet twee keer 1.03,00 kunnen lopen. De basis is er; die moet hij uitbouwen.''

Door de aandacht die Maase wegzoog, bleven de prestaties van winnaar Kipsang en nummer twee Felix Limo onderbelicht. Beide Kenianen liepen toptijden van respectievelijk 2.06,39 en 2.06,43. Het was Limo's debuut op de marathon, terwijl Kipsang dit voorjaar in Parijs niet was opgevallen met een twaalfde tijd van 2.12,34. En dat had hij twee jaar geleden bij zijn debuutmarathon in Amsterdam evenmin gedaan. Kipsang liep destijds tot 35 kilometer op een schema van 2.10,00, om vervolgens ten prooi te vallen aan een inzinking. Hij haalde zwalkend de finish in een tijd boven de 2.25. Typerende trekjes van een beginneling, oordeelde Michel Boeting, de atletenmanager die bij Hermens verantwoordelijk is voor de Keniaanse lopers. Boeting: ,,Kipsang is qua postuur de ideale marathonloper. Hij is ook een verstandige jongen, die gedoseerd loopt. Deze zege in Amsterdam betekent zijn doorbraak; nu is het zaak dit niveau vast te houden.''

Source: NRC, Henk Stouwdam

Kokhalzend naar Nederlands record

Het duizelde Kamiel Maase na zijn verbluffende marathon in Amsterdam. Terwijl iedereen hem wilde feliciteren met zijn Nederlands record van 2.08.31 liet hij zich met een gevoel van misselijkheid in een stoel zakken.

,,Ik ben heel blij met deze prestatie én net zo blij dat de race erop zit.'' Zeven kilometer voor zijn glorieuze intocht in het Olympisch stadion voelde Maase pijn opkomen in zijn benen. Door zijn hoofd spookte de vrees dat de jacht op de 23 jaar oude toptijd van Gerard Nijboer (2.09.01) alsnog zou mislukken. Hij gaf niet toe aan dat ondraaglijke gevoel en liet de voorsprong op het recordschema niet onder zijn voeten wegglippen.

,,Ik dacht: het is nu of nooit. Maar het laatste stuk was loodzwaar. Met de zon in het gezicht moest ik bovendien goed blijven opletten bij de vele verraderlijke bochtjes'', sprak Maase nadat bondscoach Nijboer hem bij de finish als eerste had begroet met de uitdagende woorden: ,,Dit smaakt naar meer.''

Voor Maase was het voorlopig genoeg geweest. ,,Morgen vakantie'', was zijn eerste reactie na het zorgvuldig geplande succes. Vandaag, maandag, viert hij zijn 32ste verjaardag op bescheiden wijze. ,,Liggend op de bank.'' En vrijdag verhuist hij met vriendin Claartje. Zeker een maand trekt de Wageningse topper uit voor zijn herstel. Waarschijnlijk loopt hij zijn volgende wedstrijd pas op oudejaarsdag, ter afsluiting van een geslaagd jaar.

Maase is zuinig op zijn lichaam. Toen hij twee weken voor 'Amsterdam' tijdens de Singgelloop in Breda kramp kreeg, gaf hij op. ,,Een verstandige beslissing, die kenmerkend is voor zijn nuchterheid'', aldus zijn coach Bram Wassenaar. ,,Kamiel kan zich uitstekend focussen. Hij stelt zich een doel en maakt daaraan alles ondergeschikt. Zo heeft hij bijvoorbeeld het klussen in zijn nieuwe huis overgelaten aan anderen, hoewel zijn handen jeukten.''

Na zijn mislukte recordaanval eerder dit jaar in Rotterdam was het aanvankelijk niet de bedoeling zo snel opnieuw een poging te wagen. ING, de nieuwe hoofdsponsor in Amsterdam, bracht hem op andere gedachten. Wassenaar: ,,ING wil in de toekomst iets met Kamiel doen en hijzelf voelde wel iets voor een marathon bij een koele temperatuur.''

Na de WK in Parijs - met een achtste plaats op de 10.000 meter - schakelde Maase direct over op de marathon. Wassenaar: ,,De voorbereiding is in zes weken in elkaar geperst. Dat geeft wel aan dat er nog rek zit in zijn tijd op de marathon.'' Manager Jos Hermens vermoedt dat 2.06 mogelijk is. ,,In elk geval gaat hij fluitend 2.07 lopen.''

In Rotterdam bleef Maase in april steken op 2.10.28. Dat teleurstellende optreden weet hij voornamelijk aan de snelle stijging van de temperatuur tijdens de race. Ook dacht hij dat zijn lichaam te snel de voorraad koolhydraten had verbruikt. Bovendien had hij moeite met drinken.

In Amsterdam zat alles mee. De weersomstandigheden waren ideaal: circa tien graden en windstil. De kopgroep liep tot 32 kilometer in 'zijn' tempo. En drinken deed hij als nooit tevoren. ,,Tot kotsens aan toe'', verklaarde Maase. ,,Ik denk dat ik zo'n twee liter sportdrank heb genomen. Op het eind kwam het mijn keel bijna uit.''

Ogenblikkelijk na de race toverde Bram Wassenaar een weegschaal tevoorschijn, waarna bleek dat Maase 1,8 kilogram lichter was geworden - hij woog nog 69,1. De perfectionist: ,,Dit hoort bij Het Grote Project: via allerlei metingen wordt bekeken hoe ik het best de marathon kan lopen.''

Als onderdeel daarvan verzamelde Wassenaar tijdens de race alle bidons waaruit Maase had gedronken. De coach: ,,Op die manier kunnen we vaststellen wat Kamiel in werkelijkheid naar binnen heeft gekregen. We willen zo precies mogelijk weten hoe zijn lichaam tijdens een marathon reageert.''

De ervaring leerde dat Maase het doorgaans na 30 kilometer moeilijk krijgt. In Amsterdam deed het grootste probleem zich al tussen de 12de en 15de kilometer voor. ,,Ik kreeg net als in Breda last van kramp in mijn rechterbovenbeen. Op zo'n moment krijg je vreselijke visoenen. Shit, dacht ik, het zal me toch niet weer gebeuren? Ik heb mijn uiterste best gedaan me niets aan te trekken van de problemen en dat werkte.''

Achter winnaar William Kipsang (2.06.39) en vier andere Kenianen finishte Maase als zesde. Tot voldoening van de onttroonde Gerard Nijboer: ,,Ik gun Kamiel het Nederlands record en ik vind het prachtig dat het is verbeterd in de stad waar ik het in 1980 zelf heb gelopen.''

Source: AD, Henk van der Sluis

Maase: succes door toewijding

Met een beschaamd lachje bedankte hij familie en vrienden die de afgelopen weken belangeloos in zijn nieuwe huis hadden geklust. "Als ik lag te slapen, werkten zij zich in het zweet", biechtte Kamiel Maase op. Hij had zich er tamelijk ongemakkelijk bij gevoeld, maar in de aanloop naar zijn vierde marathon had de atleet uit Wageningen geen andere keus dan het noodzakelijke timmer- en schilderwerk ondergeschikt te maken aan zijn eigen fysieke gesteldheid. Gisteren betaalde de toewijding zich dubbel en dwars terug. Na 23 jaar trok Kamiel Maase met zijn tijd van 2.08,31 in Amsterdam een dikke streep door het belegen marathonrecord van Gerard Nijboer (2.09.01).

De ruime verbetering leverde hem - naast de startgage van 30.000 euro - een extra bonus van EUR 20.000 op. Manager Jos Hermens, lachend: "Het is voor Kamiel wel de moeite waard geweest om het schilderen van zijn huis aan anderen over te laten." "Morgen vakantie", verzuchtte Maase direct nadat hij met een achterstand van bijna twee minuten op winnaar William Kipsang (2.06,39) als zesde (achter vijf Kenianen) de finish in het redelijk gevulde Olympisch Stadion was gepasseerd. Uitgewoond werd hij daar opgevangen door Nijboer ("Het werd een keertje tijd dat het record eraan ging"), de huidige bondscoach voor de wegatletiek. De 28ste editie van de ING/Amsterdam Marathon betekende voor

Maase, eind augustus nog succesvol met een achtste plaats op de tien kilometer bij de WK atletiek in Parijs, het einde van een enerverend seizoen. Maar behalve een afsluiting in stijl was het vooral een afsluiting op het tandvlees. Vandaag viert hij zijn 32e verjaardag. "Het zal een rustig feestje worden", voorspelde hij. "Lui op de bank, met een stukje appeltaart op schoot." En vanzelfsprekend met een voldaan gevoel van binnen. Want met zijn tijd van 2.08,29 haalde Maase bijna twee volle minuten van zijn oude persoonlijke record (2.10,09, gelopen in Rotterdam) af en onderstreepte hij zijn kwaliteiten als marathonloper. De voortekenen waren allesbehalve gunstig geweest. Twee weken geleden bij de Bredase Singelloop, een halve marathon, was Maase nog na negentien kilometer met kramp in zijn rechter bovenbeen uitgestapt. Met een paar dagen rust was de blessure - en daarmee ook de bezorgdheid - verdwenen, maar gisteren keerde het gevoel al in de beginfase van de wedstrijd (na zo´n vijftien kilometer) terug. "Het was een iets andere plek, maar hetzelfde stijve, vervelende gevoel. In mijn hoofd kreeg ik direct allerlei vervelende visioenen. Ik was echt bang dat het mis zou gaan", vertelde Maase.

Source: Telegraaf

Geen wereldtijd Maase, wel record

AMSTERDAM - Eigenlijk had Kamiel Maase voor dit najaar geen marathon op het programma staan. De atleet wilde na de WK in Parijs zijn nieuwe huis inrichten. Jos Hermens haalde hem over toch te starten op een 42 kilometer. Maase zal zijn manager dankbaar zijn: hij liep zondag het Nederlands record van Gerard Nijboer uit de boeken. Met 2.08.31 was hij een halve minuut sneller dan de huidige bondscoach in 1980.

Nijboer liep destijds een wereldtijd. Zijn 2.09.01 was de tweede tijd die ooit op de klassieke afstand gelopen was. Maase leverde zondag in Amsterdam een uitstekende prestatie door dat stokoude record van Nijboer met succes aan te vallen, maar een mondiale toptijd is 2.08.31 al lang niet meer. Op de ranglijst aller tijden moet Maase zeker honderd, veelal Oost-Afrikaanse, lopers voor zich dulden.

Het is voor Europese hardlopers om moedeloos van te worden. De ene onbekende Keniaan heeft nog geen toptijd gelopen, of de volgende dient zich alweer aan. Drie weken geleden vestigde - de wel bekende - Paul Tergat een wereldrecord in Berlijn (2.04.55), vorige week was daar als een duveltje uit een doosje ene Evans Rutto in Chicago met 2.05.50.

Gisteren maakte de marathonwereld kennis met William Kipsang, die met 2.06.39 de 28ste editie van de Amsterdam marathon op zijn naam schreef. Diezelfde Kipsang liep twee jaar terug al eens door de hoofdstad. Hij finishte bij zijn debuut anoniem in 2.25. Eerder dit jaar werd hij twaalfde in Parijs in 2.12, nu is hij weer zes minuten sneller.

In het jaar waarin alle mondiale records binnen de baanatletiek ver buiten bereik bleven, is er op de marathon sprake van een revolutie. De lijst van 2003: twee man ónder de 2.05, verder een toptien met eenmaal een tijd in de 2.05 en daarna alleen maar 2.06-tijden. Het is snel gegaan sinds in 1998 het record van Densamo (Rotterdam, 1988: 2.06.50) gebroken werd. De Ethiopiër staat nu op de 35ste plaats op de eeuwige ranglijst.

Het einde is nog niet in zicht, zei Jos Hermens zondag. 'Een tijd in de 2.03 is nu al haalbaar. De Kenianen zijn de laatste jaren veel gerichter voor die 42 kilometer aan het trainen.' De ervaren Moses Tanui, 38 jaar oud en zondag met een teleurstellende 2.12 elfde: 'Een tijd in de 2.02 gaan we ook nog meemaken.'

Het zijn bespiegelingen waar Kamiel Maase zich zondag tijdens zijn lange ommegang niet mee bezighield. De wedstrijd was om hem heen gebouwd. Wellicht hadden Kipsang, Felix Limo en Benjamin Kosgei halfweg wel sneller dan 64 minuten kunnen doorkomen, en was een eindtijd in de 2.05 bereikt, regisseur Hermens hield de hazen vanaf de motor strak aan het bij Maase passende schema. Nu bleef de kopgroep tot het 30-kilometerpunt bijeen. Pas daarna ontplofte het gezelschap.

Maase kreeg last van een kleine inzinking. Het leek alsof hij een stuk langzamer ging lopen, maar dat was deels gezichtsbedrog. Hij leek langzamer te lopen, omdat Limo en Kipsang in de Molukkenstraat versnelden. Maase leverde in de tweede helft slechts een dikke dertig seconden in op de tijd die hij halfweg klokte, met splits van 63.57 voor de eerste helft en 64.34 voor de tweede 21 kilometer. Kipsang liep vrij gemakkelijk weg van Limo, over een deel van het parkoers dat verre van ideaal was. Voorheen werd over Damrak, Rokin en Vijzelstraat gedraafd, nu ging het over Geldersekade, Kloveniersburgwal, langs rare bochten rond het Rembrandtplein de lange Utrechtsestraat in. Debutant Limo kwam na het Vondelpark sterk terugzetten. Kipsang bleef zijn landgenoot twee tellen voor in het goed gevulde Olympisch Stadion, waar de door sponsor ING uitgereikte fluitjes voor een enorm kabaal zorgden.

Er zijn 23 jaar verstreken sinds Nijboer zijn record vestigde. De atleet van Daventria snelde destijds door een chaotisch Amsterdam naar zijn 'ongelooflijke' tijd. Hij riep na afloop steeds maar weer opnieuw dat 'het vast te kort was geweest'. Totdat bondscoach Bob Boverman hem het zwijgen oplegde: 'Gerard, hou toch je kop! je bent tekeer gegaan als een beest.'

Maase zat zondag na zijn derde echte marathon (in 1999 liep hij in Rotterdam al eens door als eigenwijze haas) minutenlang met het hoofd tussen de benen, met de hand van vriendin Claartje op het hoofd. Geval van opkomende misselijkheid. Maase kwalificeerde zich eerder dit jaar in Rotterdam al voor de Olympische Spelen van Athene, maar hij heeft, net als zijn coach Bram Wassenaar, grote twijfels over een marathon dwars door snikheet Attica. De 10.000 meter - bij de afgelopen WK werd hij knap achtste - lijkt een veiliger optie.

Bondscoach Nijboer, die na zijn gedenkwaardige wedstrijd in april 1980 in Amsterdam later die zomer zilver won tijdens de Spelen van Moskou, ziet hem graag tussen Maratonas en Athene starten. 'Een medaille daar, is het hoogste dat je kunt halen.' Jos Hermens, die vertelde dat Maase zondag een kleine 90.000 euro aan start- en prijzengeld incasseerde, raadt hem echter een hete marathon af. 'Kamiel heeft vier marathons gelopen. Als hij al 2.06, 2.07 had gelopen, zou ik zeggen: neem de gok. Nu is het risico in die warmte te groot.'

Maase neemt de beslissing pas over enige maanden. Vrijdag verhuist hij naar zijn nieuwe huis in Zeist. Voorlopig wil hij helemaal niet aan hardlopen denken. 'Eerst vakantie.'

Source: Volkskrant, Rolf Bos

Maase 'kokhalzend' naar record

AMSTERDAM - Kamiel Maase viert vandaag zijn 32ste verjaardag. Hij wordt een 'bescheiden' feestje, vanaf de bank vieren, languit, met pijn in de stramme benen. Het zal in zijn Wageningse woning over weinig anders gaan dan zijn Nederlands record (2.08,31) op de marathon. Die moeizame, laatste kilometers waarin hij de pijn weerstond zullen ter sprake komen. Vanaf de motor had zijn trainer Bram Wassenaar hem die laatste meters van de marathon van Amsterdam keer op keer moed ingesproken. "Het lukt wel, dit is je dag."

Maase kon het tempo al vechtend strak houden. De beloning kwam in het Olympisch Stadion, dat zijn binnenkomst met een ovatie begroette.

De Amsterdam Marathon en de nieuwe sponsor ING kregen daarmee waarop ze hadden gemikt. En eigenlijk omarmde alles en iedereen het nieuwe Nederlands record met grote blijdschap. Het oude record (2.09,01) van Gerard Nijboer, tegenwoordig bondscoach, dateerde van 1980.

Ontnuchterend zijn echter de cijfers. Het record van Maase, hoe fraai ook, staat niet eens in de tophonderd van snelste marathons aller tijden.

Bovendien, Maase werd in Amsterdam slechts zesde, achter vijf Kenianen. Zo liggen de verhoudingen in de wereld van de marathon nu eenmaal. Zoals de nummer drie in Amsterdam, Benjamin Kimutai Kosgei, het even vriendelijk als ook dodelijk zei: "We wisten dat zolang our friend Kamiel nog bij ons liep, de wedstrijd niet was begonnen."

Het begon bij kilometer 32. William Kipsang en Felix Limo versnelden en de de groep van op dat moment nog negen atleten spatte uiteen. Haas Robert Cheboror bleef nog enkele kilometers bij Maase om hem van dienst te zien. De lange atleet uit Wageningen moest lossen en beleefde zware momenten. Anders dan in Rotterdam in april dit jaar sloeg hij zich door de ergste pijnen heen en hield het tempo hoog.

Maase was in 1999 in de havenstad als haas gestart en besloot in de race door te lopen naar de finish (2.10,09). Hij had zich na afloop een biertje ingeschonken en droogjes gezegd: "Eitje, zo'n marathon."

Zijn drie ervaringen daarna waren anders. "Ik ben blij dat het er op zit", zuchtte hij gisteren dan ook na zijn vierde marathon.

Maase heeft problemen met de energiehuishouding tijdens de laatste kilometers van een marathon. In Rotterdam was de temperatuur dit voorjaar snel opgelopen en Maase dehydreerde. De opdracht in Amsterdam was om zo veel mogelijk sportdrank tot zich te nemen. Dat deed hij. Met als gevolg dat hij 'kokhalzend, een beetje misselijk' door Amsterdam rende. Hij slaagde er in al rennend bijna twee liter te drinken. Evengoed raakte hij twee liter vocht kwijt.

In het frisse, zonnige weer (nagenoeg windstil) trof Maase ideale omstandigheden. Het parkoers in Amsterdam is dat niet. Talloze drempels, steentjes, tramrails en korte bochten maken het de lopers lastig.

Geen Keniaan die daarover ooit zal klagen. Limo roemde het parkoers zelfs, wil volgend jaar graag terugkeren. "Dan kunnen we hier iets fantastisch doen", aldus de debutant die als tweede eindigde in 2.06,42 en met een formidabele eindsprint winnaar William Kipsang nog dicht naderde. Kipsang liep een nieuw parkoersrecord van 2.06,39.

Fantastisch dus, maar de Kenianen denken al verder. Volgens manager Jos Hermens is de grens op de marathon met het record van Paul Tergat in Berlijn vorige maand (2.04,55) nog niet bereikt. "Binnen nu en vijf jaar kan het in de 2 uur 3 minuten. Die jongens zijn nu zo gemotiveerd, ook omdat Sammy Korir in Berlijn maar één seconde achter Tergat zat. Als hij dit kan, denken ze."

Ook de grenzen bij Maase zijn volgens trainer Bram Wassenaar niet bereikt. De vraag voor Maase is nu vooral wat hij volgend jaar in het hete Athene moet doen. Kiezen voor de marathon of de 10.000 meter op de baan?

Wassenaar: "Ik neig naar de 10.000 meter. Het is er te heet voor de marathon, hij kan zich daar kapot lopen. Een jaar later in Helsinki en de WK, dat is een ander verhaal."

Bondscoach Nijboer is juist al langer bezig de geest van Maase rijp te maken voor de marathon in Athene. Wassenaar weer: "Maar Gerard zei twee jaar geleden nog, dat Kamiel geen marathonloper is."

Maase zelf wilde er gisteren niks over kwijt. Amper over de finish, zei hij slechts: "Ik wil op vakantie."

Source: GPD, Pim van Esschoten

Pictures

  

Reactions

Simon & Adrienne
October 19th 2003

Kamiel, this is off course the best news of the weekend. I enjoyed your race while relaxing with some brunch and coffee....... and had my best training run since a long time right after, inspired by your run! We know how much the pressure can be once everyone is waiting for something special, and you are the only one who can make it happen..... You did it, and well-deserved!

yvonne
October 19th 2003

Geweldig gedaan! Gefeliciteerd. Ik liep zelf een zeer bescheiden 10 km en heb bijzonder veel bewondering voor marathonlopers. En wat een enorm goede tijd. Geniet van je vakantie.

Jeff
October 19th 2003

Ik vind het ongelooflijk dat een record zo lang kan blijven staan. Dat jij dat hebt gebroken is echt een super-prestatie!!!

Klaas Leffring
October 19th 2003

Gefeliciteerd Kamiel, prettige vakantie en tot een volgende keer. Groeten van KLAAS

rene duijvekam
October 19th 2003

ik vind het hartstikke goed van je dat je eindelijk een nieuw record heb gezet super. groetjes rene

Bjorn Paree
October 19th 2003

Van Harte Gefeliciteerd met je nieuwe pr en het nederlands record; een fantastische prestatie!!!

Marcel
October 19th 2003

Van Harte Gefeliciteerd!! We stonden bij de finish op de banken te juichen, geweldig!!

jos vreeburg
October 19th 2003

Dag Kamiel, Van harte met deze buitengewone prestatie! Een opsteker ook voor de Nederlandse wegatletiek. Ga eerst maar heerlijk nagenieten en uitrusten! En dan beslissen of je de Olympische marathon in Athene aandurft. Jos

Henk van Driel
October 19th 2003

Kamiel, Woorden schieten te kort. Perfect gedaan. Het zal niet gemakelijk zijn geweest. Van harte,ook het begeleidingsteam en niet te vergeten, Claartje. Geniet van je rust, lekker ontspannen de cross in met een sublieme supercompensatie. Nogmaals klasse!

Joep Tigchelaar
October 20th 2003

Kamiel, gefeliciteerd man! Je blijft de voorbeeldrol fantastisch vervullen!

Larsje Laros
October 20th 2003

Kamiel, ik heb genoten van je race, rust lekker uit, en geniet vandaag ook nog van je 32-ste verjaardag!!

PowerBar Team
October 20th 2003

Kamiel, Wat een topper. We wensen je vandaag nog een fijne verjaardag. Power On!!!

Bram Coppens
October 20th 2003

Van harte gefeliciteerd met deze schitterende prestatie! Zeer mooie wedstrijd, goed tactisch gelopen, werd nog spannend op het einde, maar een vakantie heb je nu dubbel en dik verdiend. Misschien tot één van de crossen deze winter .... Groetjes, Bram

Andre Ruitenbeek
October 20th 2003

Kamiel, gefeliciteerd met je verjaardag. En wat voor kado heb je jezelf gegeven! Ik heb aan de buis gekluisterd gezeten, weergaloos!

Henk Fiering
October 20th 2003

Kamiel, Gefeliciteerd met je verjaardag en het record,maar eh hoeveel keer zul jij het record nog verbeteren,vaak denk ik want 2.07 zou je 'makkelijk''aankunnen.

Ben Hogers
October 20th 2003

Super!! man hartstikke gefeliciteerd en geniet ervan!! Groeten van een amateur die meeliep als vlinder in een armzalige tijd van 3.35.35 uur, (maar desondanks gelukkig met die tijd). P.S. blij dat je die tijd niet in dat provinciestadje liep. Met vriendelijke groeten van een trotse Amsterdammer

Richard
October 21st 2003

Als echte Roterdammer is het jammer ,dat het in Rotterdam niet gelukt is .Maar gefeliciteerd met je nederlandsrecord je hebt het verdient en nu dat de last van je schouders is gevallen op naar TOPTIJDEN je bent een kanjer. gr richard

clementine bakker
October 21st 2003

Hoi Kamiel Heel hartelijk gefeliciteerd met je record. Ik heb het op maandag ochtend op de radio wel 20 keer voorbij horen komen volgens mij. Heeft Gerard Nijboer niet ooit eens beweerd dat jij helemaal niet geschikt was voor de marathon? Nou dan heeft ie nu wel mooi ongelijk gekregen. Ik hoop voor je dat het record ook zo lang op jou naam blijft staan. Groeten van Clementine

ruud zonneveld
October 21st 2003

kamiel, van harte gefeliciteerd mooi en scherp record. zelf heb ik ook gelopen, mijn eerste, in 3.24.34 uur dus ik kom in de buurt (ahum !).

friedhelm dreckmeier
October 31st 2003

Klasse, Kamiel, proficiat zoals we hier in Belgie zeggen,blijf rustig jezelf en alvast een succesvol en gezond 2004 gewenst!

Your reaction

Name
E-mail
Message
Please enter the anti-spam code: 8b2b6
Code

News Archive


January 12th 2009Looking back on a running career
January 4th 2009Kamiel neemt afscheid in Egmond
November 9th 2008Kamiel awarded 'De Loper'
November 4th 2008Dutch athletics site published 'the week of Kamiel'
August 24th 2008Kamiel in hot Beijing marathon
August 11th 2008Acclimatizing in Fukuoka
August 6th 2008Kamiel in radio show Langs de Lijn
July 16th 2008Final preparations for Beijing marathon
June 26th 2008Preparing for Beijing conditions
June 22nd 2008Kamiel qualifies for Beijing
June 10th 2008Getting ready for qualification
May 9th 2008Battling the injuries
February 11th 2008Bursitis
February 9th 2008Kamiel decides not to start in Schoorl
January 20th 2008Low-key comeback in Mastboscross Breda
November 7th 2007Kamiel elected European athlete of the month
October 21st 2007Kamiel breaks own marathon record in Amsterdam!
October 7th 2007Successful test in Breda
October 1st 2007Request to Chinese government to help the people of Birma
September 23rd 2007Another good ten mile race