News

Request to Chinese government to help the people of Birma

October 1st 2007 - In a short 'letter to the editor' in today's edition of de Volkskrant , Kamiel asks the government of China to no longer ignore the current situation in Birma. In Kamiel's opinion, China ought to show the world it can truly act according to the Olympic Spirit. It could do so by co-operating in the UN Security Council to pass a resolution aimed at stopping the Birmese government to use violence against its own people. Below the original text - in Dutch - of Kamiel's letter:

"Dat de keuze voor Beijing als gastheer voor de Olympische Spelen een politieke keuze was, is evident. China heeft nauwelijks ervaring met het organiseren van mondiale sportevenementen. Sport bedrijven en verbroedering verkondigen in een land waar met regelmaat mensenrechten geschonden worden is niet de keuze van de gemiddelde topsporter. Evenmin lijkt het uit sportief oogpunt verstandig om fysiek alles uit de kast te halen in de stad met zo ongeveer de meest beroerde luchtkwaliteit ter wereld. En dat bovendien in de warmste en vochtigste maand van het seizoen.

'Gelukkig' liggen alle bouwplannen op schema, al gaat dat wel ten koste van mensen die zonder pardon hun huizen hebben moeten verlaten om plaats te maken voor de sportpaleizen. Laten we hopen, nu de ogen van de wereld op China gericht zijn, dat het organiseren van de Spelen juist voor deze mensen uiteindelijk toch een zegen blijkt te zijn. Door een versnelling van het democratiseringsproces met als gevolg een betere toekomst bijvoorbeeld.

Zo zou het, minder dan een jaar voor aanvang van de Spelen, eveneens mooi zijn indien China de nek uit zou steken in haar achtertuin. Door in de VN Veiligheidsraad mee te werken aan resoluties om het geweld tegen vreedzaam protesterende monniken en burgers in Birma te stoppen. Een gebaar van sportiviteit en verbroedering. Want de burgers in Birma willen af van de dictatuur. En ergens droomt ongetwijfeld een jonge Birmees ooit de kans te krijgen mee te doen aan Olympische Spelen. En dat is belangrijker dan winnen.

Kamiel Maase (langeafstandsloper), Zeist"

Reactions

Hans
October 2nd 2007

Goeie actie Kamiel!!!

Dick Poelemeijer
January 30th 2008

Beste Kamiel, Ik ben het enerzijds eens met deze actie. Ik heb onlangs weer eens 'Seven years in Tibet' gezien, waarin het barbarisme en de wreedheid van het Chinese leger duidelijk wordt geschetst. Anderzijds verbaast het mij, dat de schending van de mensenrechten in de Verenigde Staten (doodstraf, verdachten jarenlang zonder eerlijk proces vastzetten op Guantanamo Bay e.d.) nooit ter sprake komt. Ik begrijp, dat jij hier niets aan kunt doen, maar toch wilde ik dit even kwijt.

Your reaction

Name
E-mail
Message
Please enter the anti-spam code: 3f047
Code

News Archive


January 12th 2009Looking back on a running career
January 4th 2009Kamiel neemt afscheid in Egmond
November 9th 2008Kamiel awarded 'De Loper'
November 4th 2008Dutch athletics site published 'the week of Kamiel'
August 24th 2008Kamiel in hot Beijing marathon
August 11th 2008Acclimatizing in Fukuoka
August 6th 2008Kamiel in radio show Langs de Lijn
July 16th 2008Final preparations for Beijing marathon
June 26th 2008Preparing for Beijing conditions
June 22nd 2008Kamiel qualifies for Beijing
June 10th 2008Getting ready for qualification
May 9th 2008Battling the injuries
February 11th 2008Bursitis
February 9th 2008Kamiel decides not to start in Schoorl
January 20th 2008Low-key comeback in Mastboscross Breda
November 7th 2007Kamiel elected European athlete of the month
October 21st 2007Kamiel breaks own marathon record in Amsterdam!
October 7th 2007Successful test in Breda
October 1st 2007Request to Chinese government to help the people of Birma
September 23rd 2007Another good ten mile race